Toestemming geven voor uitwisselen medische gegevens
//=$text05;?>Zorgaanbieders kunnen informatie over jouw gezondheid elektronisch met elkaar delen. Het delen van jouw medische gegevens mag alleen als dat nodig is voor jouw behandeling. Én dat mag alleen als jij daar vooraf toestemming voor hebt gegeven. Dat heet ‘opt-in’.
Wil je niet dat jouw gegevens gedeeld worden? Geef dan in jouw toestemming ‘NEE’ aan. Dat heet ‘opt-out’. Je moet voor iedere zorgaanbieder zelf toestemming geven. Haal je bij twee verschillende apotheken medicijnen? Dan moet je bij allebei de apotheken toestemming geven.
Regel daarom je toestemming.
Via Volgjezorg kun je toestemming regelen voor jouw huisarts en apotheken.
Jouw toestemming kun je op drie manieren regelen:
- Optie 1: Zeg het tegen je (huis)arts en apotheken
- Optie 2: Geef hen een ingevuld toestemmingsformulier
- Optie 3: Regel het online op Volgjezorg*
Lees altijd eerst de folder voordat je toestemming geeft.
*Online regelen kan door in te loggen op je 'Persoonlijke omgeving'. Ga dan naar de tegel ‘Toestemmingen’ en volg de instructies.
Let op: online regelen kan alleen voor jouw huisarts en apotheken. Zij moeten dan wel aangesloten zijn op Volgjezorg en het Landelijk Schakelpunt. Hier kun je kijken of jouw huisarts of apotheek is aangesloten. Kun je jouw zorgaanbieder niet vinden? Dan kun je online wel een formulier invullen en dat printen. Vervolgens geef je dit af bij je zorgaanbieder(s). Of je kunt de volgende keer dat je bij jouw zorgaanbieder komt zeggen dat je toestemming wilt geven.
!! Cliënten die gebruikmaken van zorg in een organisatie of thuis en mantelzorgers, voogden en/of wettelijk vertegenwoordigers van cliënten kunnen niet online toestemming geven maar alleen bij de instelling die zorg verleent. Lees meer op de speciale pagina.
Wil je een andere zorgaanbieder toestemming geven? Bijvoorbeeld een arts in het ziekenhuis? Bespreek dit dan als je de volgende keer bij die zorgaanbieder komt.
Goed om te weten: Geef je via Volgjezorg toestemming, dan is die toestemming niet direct actief. Jouw zorgaanbieders ontvangen van Volgjezorg het verzoek jouw toestemming in hun systeem te verwerken. Dit kan meerdere dagen tot een paar weken duren. In de persoonlijke omgeving kun je zien of jouw toestemming is verwerkt. Is jouw toestemming na een paar weken nog niet verwerkt? Neem dan contact op met jouw zorgaanbieder en vraag of de toestemming verwerkt kan worden.
Je kunt nog meer op Volgjezorg
- Je kunt ook toestemming voor iemand anders regelen. Bijvoorbeeld voor je kinderen. Of iemand die handelingsonbekwaam is.
- Je overzicht Toestemmingen bekijken als je wilt weten of je online toestemming al door je zorgaanbieder is verwerkt.
- Je toestemming intrekken als je niet meer wilt dat je zorgaanbieders jouw medische gegevens delen.